Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

VGYKE széles körű szolgáltatást nyújt a vak, aliglátó és gyengénlátó emberek számára. Munkanapokon folyamatosan elérhető ügyfélszolgálati hálózatot tartunk fenn és helyi látássérült közösségeket szervezünk Budapesten, valamint Pest megyében.

Támogató szolgálatot, segédeszközboltot, gyógy- és nyirokmasszázs szolgáltatást működtetünk, pszichológiai tanácsadást, illetve Braille oktatást végzünk. Kulturális, egészségmegőrző, rehabilitációs és szabadidős programokat is szervezünk az érintettek részére. Ezen felül képzési lehetőségeket biztosítunk és igyekszünk munkalehetőségeket találni sorstársainknak. Érdekvédelmi tevékenységet folytatunk, amely magában foglalja az akadálymentesítéssel kapcsolatos tanácsadást, szakmai segítségnyújtást és a szemléletformáló tevékenységet is.

Programok

A VGYKE szemléletformáló tevékenységének fontos eleme az óvodai- és iskolai érzékenyítő programok szervezése. Programjaink során a gyerekeket saját élményeken keresztül igyekeznek közelebb vinni a vak és gyengénlátó emberek hétköznapjaihoz. Számos óvodát, általános- és középiskolát kerestek már fel, emellett különböző rendezvényeken is megjelennek.

A szrvezet az intézményvezetőkkel, igazgatókkal és osztályfőnökökkel előzetesen egyezteteve, a helyi adottságokat és igényeket figyelembe véve szervezi az érzékenyítő programját. Minden intézménybe testreszabott programot dolgoznak ki.

Az osztályokat két csoportra osztják. Általában 45 percesek a foglalkozások. 20-25 percenként történik a helyszínváltás. Az egyik csoport különféle beszélő segédeszközökkel ismerkedik meg, bemutatják és elmagyarázzák a Braille írást. Olyan játékokat mutatnak be, amit a látók és a látássérültek egyaránt használhatnak. Szemtakaró segítségével illatokat, hangokat kell kitalálniuk, papír és fémpénzt kell felismerniük. De szimulációs szemüvegek segítségével megtapasztalhatják, milyenek az egyes szembetegségek. Beszélnek olyan – számítógépen, telefonon használható- beszélő szoftverekről, amely elengedhetetlenek a látássérült emberek mindennapjaiban.

A másik teremben fehérbotos és vakvezető kutyával való közlekedéssel ismerkedhetnek a résztvevők. A tapasztalatok szerint a gyerekek rendkívül nagy befogadóképességgel rendelkeznek, nyitottak és könnyen felteszik különböző, gyakran igen komoly kérdéseiket a látássérült emberek életével kapcsolatban.

Minden osztály, csoport esetén úgy működik jól a foglalkozás, ha egy-egy tanár, óvónő kíséri. Ők ismerik a gyerekeket és az osztályok, csoportok összetételét, így az esetleges problémák kezelését is jobban meg tudják oldani, mint az “idegenek”.

Tanárok, diákok kérésére, egy-két hónappal a programok után is szívesen visszatérnek az iskolákba, részt vesznek osztályfőnöki órákon. Ezt azért tartják fontosnak, hogy az esetlegesen később felmerülő kérdésekre is választ tudjanak adni; átbeszélik a diákokkal a program során szerzett élményeket, tapasztalatokat. Tudatosítják bennük azt, hogy a látássérülteknek nem sajnálatra van szükségük, hanem olyan emberekre, akik számára nem ismeretlen a segítségnyújtás fogalma.

A szemléletformálást már gyerekkorban el kell kezdeni. A szervezet érzékenyítő programjai pontosan azt a célt szolgálják, hogy bemutassák, így is lehet “teljes értékű” életet élni, csak néhány segédeszközzel többre van szükség.

Kapcsolat

Amennyiben a program felkeltette érdeklődését, további részleteket tudhat meg az alábbi elérhetőségek valamelyikén: Tel: 06/ 70 984-1108; E-mail: erzekenyites@vgyke.com; info@vgyke.com